strona główna - Czatnej z czerwonych porzeczek

Czatnej z czerwonych porzeczek

wstecz

 

Chutney, czatnej, czatni, czy też gąszcz /nazwa słowiańska/ to słodko-kwaśny, aromatyczny i pikantny sos na bazie owoców z dodatkiem rozmaitych korzennych przypraw.

Świetnie podbija smak wędlin i pieczonych mięs. Z powodzeniem może zastępować keczup.

 

Czatnej z czerwonych porzeczek

 

Składniki (co najmniej 5-6 słoiczków 200 ml):

 • 2 kg czerwonej porzeczki
• 300 g cukru trzcinowego
• 125 ml octu jabłkowego lub winnego 6%
• przyprawy: 12 goździków, 1 łyżeczka ziaren zielonego pieprzu, 1 łyżeczka ziela angielskiego, 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu, 2 spore gałązki świeżego rozmarynu

 

Porzeczki płuczemy i odrywamy od gałązek. Wsypujemy do szerokiego garnka z grubym dnem, dodajemy cukier oraz ocet. Podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać.

Wsypujemy pozostałe przyprawy za wyjątkiem rozmarynu. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut (bez pokrywki). Po tym czasie należy starannie przetrzeć porzeczkową pulpę przez gęste,

najlepiej metalowe, sitko. W ten sposób pozbędziemy się kłopotliwych pestek i rozdrobnimy bogate w pektyny skórki. Do przetartych porzeczek dodajemy dwie gałązki rozmarynu i gotujemy nadal

na małym ogniu bez przykrywki do uzyskania satysfakcjonującej konsystencji. Sos może być rzadszy jak keczup albo gęstszy, niemal jak galaretka.

Gdy czatnej będzie gotowy, wyjmujemy rozmarynowe gałązki i przekładamy sos do gorących, wyparzonych słoiczków. Odstawiamy je do wystygnięcia, stawiając je na zakrętkach.

Nie trzeba pasteryzować.  SMACZNEGO ;)

wstecz